Ustalając, co zjeść w Izraelu, należy pamiętać, że sam kraj jest mozaiką kultur i religii. Fakt ten sprawia, że typowe dla Izraela potrawy są bardzo zróżnicowane. My jednak przyjrzymy się najpopularniejszym izraelskim potrawom spożywanym w całym kraju. Ze wszystkich typowych potraw, których można spróbować podczas wycieczki do Izraela, poniższe są najbardziej znane i te, których nie należy przegapić.
Sałatki i przekąski
Sałatki warzywne to potrawa, którą spożywa się przy zdecydowanej większości posiłków, w tym przy tradycyjnym izraelskim śniadaniu. Śniadanie obejmuje jajka, chleb i niektóre produkty mleczne, takie jak jogurt lub twaróg. Na lunch i kolację serwuje się sałatkę zwaną hummuschipsalat ze smażonymi ziemniakami podawanymi w chlebku pita.
Chleb pita
Chociaż chleb pita jest arabski, jest powszechnie spożywany w Izraelu, który jest domem dla dużej społeczności arabskiej. Wykonuje się go z mąki pszennej, oliwy z oliwek, wody i soli. Jest pieczony i służy jako dodatek do wielu potraw.
Sambusak
To typowe izraelskie danie może być podawane o każdej porze. Wykonuje się go z półokrągłego ciasta wypełnionego puree z ciecierzycy, smażoną cebulą i przyprawami. Można też dodać mięso, a w wersji śniadaniowej jada się je z serem feta.
Tursu
Jako przystawka, Tursu jest jednym z obowiązkowych dań w Izraelu. Jest to marynata warzywna, w skład której wchodzą: ogórek, kapusta, bakłażan, marchew, rzodkiewka, kapary, oliwki, kalafior, pomidory, chili, fasola.
Shakshuka
Shakshuka jest podstawowym daniem w Izraelu od lat 50. Składa się z dania z gotowanych jaj w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem kminku i papryki. Inny ariant tej potrawy można znaleźć również w Tunezji pod nazwą Chakchouk. Przepis na tą potrawę znajdziesz tutaj: https://www.pikantna.pl/pyszna-szakszuka-na-idealne-sniadanie-przepis
Zupy
Zupa migdałowa, czyli Shkedei Marak, to zupa z kurczaka z kolendrą i sokiem z cytryny. Kolejną tradycyjną zupą izraelską jest zupa z soczewicy, przyrządzana w wielu wariantach z mięsem lub bez.
Labneh
Dla miłośników serów idealny jest Labneh, który jest kremowym serem z mleka owczego lub krowiego. Jest to typowe izraelskie danie śniadaniowe, ale może być również spożywane o każdej porze.
Bourekas i ciastka
Wśród izraelskich potraw nie brakuje słodyczy. Bourekas to ciasto francuskie wypełnione ziemniakami. Ich prostota nie umniejsza ich wykwintnego smaku. Ale na tym nie koniec; ciastka sefardyjskie są doceniane na całym świecie. Jabłkowe ciastka cynamonowe, ciasteczka daktylowe, kugel jerozolimski, pączki z galaretką, sernik i tak dalej i tak dalej.